Weblog als incubator

Lilia Efimova schrijft normaal gesproken in het Engels. In haar blog kondigt zij echter een een Nederlandstalig artikel in Informatie Professional aan: Bloggen for kenniswerkers: weblog als buitenboordbrein. In dit artikel gaat zij in op de vraag hoe bloggen professionals kan helpen eigen ideeën verder te ontwikkelen. Mede dankzij reacties van anderen (en door zelf te schrijven, tags toe te kennen en te categoriseren) werkt een weblog als hulpmiddel om informatie en denkprocessen te structureren.

Lilia onderscheidt een aantal stappen in het gebruik van blogs als incubator:

  • Bewustwording en vastleggen van een idee (met name door andere blogs te volgen)
  • Doorontwikkelen van een idee (o.a. dwarsverbanden ontdekken)
  • Toepassen van een gerijpt idee (bijvoorbeeld in een rapport)

Lilia Efimova benadrukt hierbij ook het belang van reflectie, en van het schrijfproces. Zij stelt ook dat weblogs de ruimte bieden om ideeën vast te leggen, die anders verborgen zouden blijven in privéarchieven.

De praktijk van bloggen, die Lilia beschrijft, vind ik erg herkenbaar. Zelf gebruik ik meerdere applicaties voor dit 'incubatieproces' (men name RSS-feedreader, Twitter, de social bookmarking tool Delicious en mijn blog). Ik heb blog posts bijna vier jaar geleden 'thoughts under construction' genoemd. De opvatting van Lilia Efimova over blogs sluit volgens mij hier nauw bij aan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord