Workshop sociale media en leren (#in)

Gisteren heb ik een workshop verzorgd tijdens de SPOK-week: sharing the power of knowledge. Dit is een workshop-week van het Ministerie van Defensie, bestemd voor opleiders: instructeurs, docenten, ontwikkelaars, opleidingsbegeleiders, coaches, etc.

Ik heb de aanwezigen eerst een mindmap laten maken waarbij ik hen vroeg om kenmerken, voorbeelden, sterke kanten en minder sterke kanten van sociale media voor opleiden te inventariseren. Ook kon men hierbij vragen formuleren.

Vervolgens ben ik met de groep ingegaan op de relatie van sociale media en leren. Dit heb ik gedaan vanuit drie invalshoeken:

  • Formeel – informeel leren
  • Opvattingen over leernetwerken
  • Kennismanagement als opslagplaats vs kennismanagement als stroom

Ik heb de aanwezigen daarover later in een opdracht over laten bloggen. Ik heb niet expliciet gevraagd of ik naar de eindresultaten mag linken. Van een aantal heb ik deze wel gekregen:

Daarna hebben we een aantal voorbeelden van sociale media voor leerdoeleinden verkend. Zoals een wiki, weblogs, Yammer, en YouTube. Ik heb de deelnemers o.a. interviewvragen laten bedenken m.b.t. ICT en leren, die zij vervolgens via de Flip aan mij konden stellen. Met onderstaand filmpje als resultaat (ik kende de vragen vooraf niet).

Nota bene: het lukte me niet om het uploaden naar YouTube te laten zien. De Flip en de adapter voor de beamer pasten fysiek niet naast elkaar op mijn Macbook.  Ik heb de film dus eerst op mijn bureaublad geplaatst, een beetje bewerkt, en daarna geupload naar YouTube.

Deel drie bestond uit het ontwerpen van een leeromgeving met behulp van sociale media. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van het TPACK-model. De aanwezigen hebben zich o.a. gebogen over een specifiek leerdoel en daar didactische keuzes bij gemaak, leeractiviteiten bedacht en aangegeven welke technologie zij daarbij wilden gebruiken.Tenslotte zijn wij ingegaan op een aantal aspecten rond de implementatie. 

In deze intensieve workshop hebben deelnemers veel opdrachten gemaakt (met en zonder ICT, en diverse sociale media aan den lijve leren gebruiken (waarin men met name wiki's complex vond).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *