Zijn Macs goedkoper te beheren dan pc’s?

In tijden van bezuinigingen is een bericht over goedkopere kosten van het beheer van computers natuurlijk erg relevant:


Uit een onderzoek van de Enterprise Desktop Alliance blijkt dat het beheer
van een Mac-omgeving goedkoper is dan een pc-omgeving.


De Enterprise Desktop Alliance heeft onderzoek gedaan onder 260 IT beheerders van grote Amerikaanse bedrijven waar zowel Macs als PC's worden gebruikt. Zij hebben gekeken naar zeven beheerscategorieën zoals het trainen van eindgebruikers, de systeemconfiguratie, licenties en troubleshooting.

Een meerderheid liet weten dat Macs 20% goedkoper in beheer zijn dan PC's. Zestien procent van de ondervraagden gaf aan dat het oplossen van problemen bij PC's goedkoper is. Het artikel suggereert dat dit vooral te maken heeft met de expertise van de IT-medewerkers.

De auteur van het artikel geeft wel aan dat de Enterprise Desktop Alliantie nogal warme banden onderhoudt met Apple.

Desalniettemin zou een bericht als dit aanleiding moeten zijn om een kritisch naar je computerpark te kijken, als je computers aan vervanging toe zijn. Wellicht dat een organisatie als saMBO~ICT eens onafhankelijk onderzoek kan laten doen naar de kosten van beheer. En betrek daar gelijk dan maar computers met een open source besturingssysteem bij.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant on technology enhanced learning. He provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 13 years he blogs about ICT and learning. June 2013 he published a book about elearning trends and developments (in Dutch). Recently he was co-author of a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , , , , , , ,
3 reacties op “Zijn Macs goedkoper te beheren dan pc’s?
  1. Rene schreef:

    Volgens mij zouden we al een aardige indicatie krijgen door de grootte van ICT afdelingen te vergelijken van onderwijsinstellingen die Apple gebruiken als standaard en hen die PC’s gebruiken als standaard. Wel even corrigeren voor het aantal computers natuurlijk.

  2. Alexander schreef:

    In principe kan ik in de redenatie meegaan, maar waarom worden er minder MAC’s in praktijk gebruikt dan Windows PC? Aangezien er voor bepaalde bedrijfstakken de meeste aangeboden software ontwikkeld is voor een Windows platform.

  3. Wilfred schreef:

    @Alexander: voor die software zijn ongetwijfeld alternatieven beschikbaar die ook op de Mac draaien. We moeten leerlingen immers niet leren om te gaan met Excel, maar met een spreadsheet programma (om een willekeurig voorbeeld te noemen).

Top

%d bloggers liken dit: