Hoe de kracht van toepassingen als ChatGPT mogelijk zal toenemen

De publieke beschikbaarheid van ChatGPT heeft sinds eind 2022 zeer veel stof doen opwaaien. De komende week wordt de lancering van een nieuwe, krachtiger, versie van de onderliggende ‘motor’ verwacht.

De laatste tijd word ik ook geattendeerd op bijdragen over GPT-4. De huidige versie van ChatGPT is gebaseerd op versie 3.5 van Generative Pre-trained Transformer. ZDnet belicht belangrijke veranderingen ten opzichte van de huidige versie:

  • De nieuwe versie van ChatGPT hoeft zich niet alleen te beperken tot tekst, maar zou ook in staat zijn diverse media als bron te gebruiken.
  • Je zou met behulp van de nieuwe versie van ChatGPT ook in staat moeten zijn om video’s, muziek en afbeeldingen op basis van teksten samen te stellen. Dit laatste is overigens niet uniek. Wel zou je maar één applicatie hoeven te gebruiken van meerdere typen output.

Deze informatie is overigens afkomstig van Microsoft, niet van OpenAI zelf.

Deze video suggereert ook dat GPT-4 gebaseerd zou zijn op veel meer datapunten dan de huidige versie. De CEO van OpenAI -de ontwikkelaar van ChatGPT- tempert overigens de verwachtingen.

Wel zou de kwaliteit van de output verbeteren. Overigens zou de nieuwste versie van GPT nu al in gebruik kunnen zijn binnen de zoekmachine van Microsoft. Deze video illustreert ook dat de nieuwe versie van GPT applicaties nog beter in staat zou kunnen stellen om te interacteren met mensen. Verder zou GPT4 minder energie kosten.

OpenAI houdt zich op dit moment nog heel erg op de vlakte over deze ontwikkeling. De berichten over deze ontwikkeling zijn ook wel illustratief voor het hype-achtige karakter van ChatGPT. We zullen dus nog moeten afwachten.

Andere bronnen over ChatGPT (geen tijd om kort te beschrijven of Nederlandstalig)

Mijn eerdere bijdragen over ChatGPT

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *