ChatGPT kan ook zorgen voor extra cognitieve belasting

Generatieve AI-toepassingen zoals ChatGPT kunnen gebruikers ondersteunen bij het uitvoeren van taken die cognitief belastend zijn. Deze week realiseerde ik me dat deze toepassingen echter juist ook extra cognitief belastend kunnen werken.

3D render of an overloaded brain on a dark green background, digital art
3D render of an overloaded brain on a dark green background, digital art

Toepassingen als ChatGPT worden m.i. terecht geroemd omdat ze gebruikers werk uit handen kunnen nemen. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld vragen om samenvattingen van teksten te maken, notities uit te werken of reacties op mails te schrijven. Dat scheelt werk en leidt tot “cognitive offloading” (Sparrow, 2022): de mentale last van een taak wordt verminderd.

De afgelopen week realiseerde ik me ook dat ChatGPT juist extra cognitief belastend werkt, als je geen paal en perk stelt aan het aantal woorden dat deze toepassing mag genereren. Ik heb ChatGPT bijvoorbeeld gevraagd: Schrijf een korte mededeling aan studenten dat het gastcollege over <onderwerp> in verband met de hitte is verplaatst naar maandagavond van 20-21 uur.

ChatGPT genereerde een keurig bericht, maar wel een bericht van 143 woorden. Dat kan korter, en dat liet ChatGPT zelf ook zien.

ChatGPT wil weleens doordraven in het produceren van tekst. Gebruikers worden dan geconfronteerd met een tekst die weinig ’to the point’ is en overbodige informatie bevat. Dit leidt tot onnodige cognitieve overbelasting. Daarnaast is de stijl van ChatGPT allesbehalve ‘nuchter’ en gebruikt de applicatie vaak de nodige superlatieven. Zelfs als je vraagt dit te vermijden.

Ondanks deze kanttekening ben ik van mening dat ChatGPT werknemers die veel met informatie werken, het nodige werk uit handen kan nemen. Ik schat dat ik bepaalde werkzaamheden in ongeveer 20% minder tijd uitvoer dan zonder ChatGPT.

Mijn eerdere bijdragen over ChatGPT

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *